Blog

Novosti iz svijeta nekretnina

Kupujete stan na kredit? Ovo trebate znati!

Kupovina stana je veliki poduhvat jer predstavlja dugoročnu investiciju, ali je istovremeno i uzbudljiv projekat jer njime obavljamo jednu od najljepših stvari u životu – izbor sopstvenog doma.

Biti “svoj na svome” stvara osjećaj sigurnosti koji je neophodan svakoj porodici i pojedincu. Zato svako ko se još uvijek nije skućio, želi ili već planira da kupi stan u budućnosti. Budući da rijetko ko ima novac na gomili kojim bi tek tako pazario nekretninu, uzimanje povoljnog stambenog kredita je najracionalnije rješenje.

Ipak postoji nekoliko bitnih savjeta prilikom izbora nekretnine i izbora banke u kojoj se podiže stambeni kredit:

1. Odaberite kraj koji ćete voljeti

Prvo treba birati kraj u kome želite da živite. Pogledajte da li je okruženje mirno ili bučno, da li ima dovoljno mjesta za parkiranje i da li je javnim prevozom dobro povezano sa drugim lokacijama na koje često odlazite. Ukoliko imate ili planirate djecu, blizina vrtića i škole svakako pravi razliku u izboru novog komšiluka. Takođe, nekada će vam zatrebati i da u sred noći izađete do prodavnice ili pekare…

2. Bez dobre zgrade nema dobrog stana

Opšte stanje zgrade je ponekad jednako bitno koliko i uređenost samog stana. Prije svega potrebno je da se uvjerite da je kapacitet instalacija takav da vam neće praviti probleme za pet ili deset godina. Ne želite da imate probleme sa strujom, vodovodom, kanalizacijom ili grejanjem koji su posljedica starosti ili neadekvatne izgradnje. Takođe, dobra zvučna izolacija stanova će vam garantovati mir i dobre odnose sa komšijama. A vjerujte da će biti i dana kada ćete sami sebi da se zahvaljujete što ste odabrali zgradu sa liftom!

3. Kvadratura (ipak) nije bitna

Uvijek imajte na umu da je struktura stana često značajnija i od same kvadrature. Uz dobar i funkcionalan raspored prostorija, prozora i vrata, svaka porodica može da napravi dom u kome se osjeća udobno.

4. Samo legalno

Kada ste odabrali svoj kraj, zgradu i stan i time rešili praktične i životne dileme, tada na dnevni red dolaze bitne formalnosti. U obzir dolazi samo nekretnina koja je legalna i za koju prodavac ima validne dokaze o vlasništvu. Sve ostale varijante mogu kad-tad da postanu izvor nepotrebnih komplikacija.

5. Napravite realističnu procjenu mjesečnog budžeta

Ukoliko je sve što je do sada rečeno u redu, treba proći kroz finansijske aspekte kupovine stana. Prvi korak je utvrditi koliko novca na mjesečnom nivou možete da izdvojite za plaćanje rate kredita, a da zbog toga ne trpe ostale životne potrebe.

6. Kombinujte kamatu za kredit

Goruće pitanje oko kojeg se uvijek vode rasprave je sa kojom kamatom želite da otplaćujete kredit – sa varijabilnom ili fiksnom. I jedna i druga ima svoje prednosti i mane. Varijabilna može da izgleda povoljno u godini uzimanja kredita, ali kretanje tržišta tokom otplate može da povisi iznos rate.

S druge strane, fiksna kamata izgleda sigurno jer se neće mijenjati tokom otplate, ali ako tržište kredita vremenom bude u padu, pitaćete se da li ste pogriješili u izboru. Međutim postoji i treća vrsta, tzv. kombinovani kredit, koji vam omogućava da prelazite sa varijabilne na fiksnu kamatnu stopu i obrnuto tokom cijelog roka otplate, na svake tri godine.

7. Ne birajte samo kredit – birajte banku

I na kraju prilikom izbora kredita ne treba samo voditi računa o iznosu rate, dužini oročenja i vrsti kamate za otplatu kredita, već se treba rukovoditi i sigurnošću i kvalitetom usluga koje banka nudi. Sa bankom počinjete višedecenijski poslovni odnos te pri odabiru rate za kredit, sa jednakom pažnjom procenite tradiciju i način poslovanja same banke.

 

Izvor: B92 https://www.hayat.ba/vijest.php?id=15577

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *